HarriKALaukkanen

Sipilän väärät lääkkeet - Katastrofin ainekset kasassa

 

Hallituksen väärät lääkkeet tuottavuusloikkaan – katastrofin ainekset koossa

 

Kun hallituksen konstit tuottavuusloikkaan ovat nyt tulleet  julki, ja keinoja kritisoivilta on pyydetty vaihtoehtoja, tässä niitä nyt ensi hätään.

 

Ulkona syömisen hinta. Kaikkien vaikuttavien verojen ja lupakäytäntöjen ”halpuuttamisella” suomalaisen ravintolaruuan ja –juoman hinta alas. Saksakaan ei ole kehitysmaa, vaikka ravintolassa syöminen ja juominen on merkittävästi halvempaa. Kun tässä onnistutaan  –  40-50% pois asiakkaalle tulevasta ravintolalaskusta, mikä vaikutus sillä olisi ulkona syömisen määrään, alan työpaikkoihin, mielialaan ja yleiseen toimeliaisuuteen? Mikä vaikutus kotimaanmatkailuun? Ehkäpä ulkomailta tuleva turismikin elpyisi merkittävästi – onhan Suomea pidetty kalliina matkailumaana.  Insinööri Sipilä ei saa hyötyä suoraan eurolaskimellaan laskettua, joten ideako ei kelpaa?

 

Infrahankkeet liikkeelle. NYT. Kotimaisella työllä. Suomessa on toteuttamistaan odottavia hankkeita niin tiestöön, raideverkostoon ja vesikuljetusreitteihin liittyen olemassa. Niitä täytyy olla laitettuna tärkeysjärjestykseen. Pannaan ne käyntiin tärkeysjärjestys huomioiden, vielä kun tiedetään, minkä teollisten investointien toteutumiseen ne tuovat oman lisänsä ja varmistavat hankkeen kilpailukykyisyyttä (esim. Äänekoski). Tieverkon kunnostus olisi erityisen viisasta juuri nyt siksikin, että panostetulla eurolla saa merkittävästi enemmän, kun öljytuotteet ovat pohjahinnoissa. Hankkeet paitsi varmistavat tulevaisuuden kilpailukykyä infraamme ylläpitämällä, myös elvyttävät, toteutuessaan kotimaisten yritysten kotimaisin työntekijävoimin. Näin on kerrottu alan hankkeista muutenkin, siksi tarjoan edellä sanottua ennen seuraavaa…

 

Homekoulujen ja –päiväkotien korjaaminen. Näitä hankkeet kuuluvat kaikkien listojen kärkeen ihan terveysvaikutuksensa vuoksi, JOS voisi luottaa siihen, että näitä lähdetään tekemään kotimaisella työllä. Älkää sanoko minulle, että pakkolainsäädäntää suunnitteleva hallitus (puuttumisyritys sopimusoikeuteen esimerkiksi ylityökorvauksista sopimisen osalta) ei voisi halutessaan merkittävästi vaikuttaa siihen, että homekoulukorjausurakan työmaakieli on suomi tai ruotsi. Kysymys on siitä, mitä sovitaan ja mihin on halua. Tähän asti valtiovallalla ei ole riittänyt mielenkiintoa katsoa perään edes hallituksen omien rakennusten korjauksissa, että Suomessa voimassa olevia sopimuksia noudatetaan. Tämän varmistus jo pelkästään varmistaisi suuressa määrin työn kotimaisuutta.

                                                                                                                                                    

Koulutuksesta ja tuotekehityksestä ei voi leikata. Jos ja kun koulutuksesta kuitenkin pakon edessä leikataan, voisi vähiten tuhoisaa olla leikkaaminen Opetushallitus ja Opetusministeriö –tasosta, sekä koulutuksen liepeillä pyörivästä muusta toimijajoukosta. Kouluissa ja päiväkodeissa tarvitaan osaavaa henkilökuntaa ja järjellisen kokoisia opetusryhmiä, ei niinkään lyhytkestoisia hankkeita tai hienoja ulkomailta ostettuja laitteita, jotka eivät toimi, joita ei ole riittävästi, ja joita ei ole varaa kouluttaa käyttämään.

 

Rohkeutta ja tietoa mitä pitää tehdä, ei kansalta puutu. Sitä puuttuu hallitukselta. Sen sijaan, että luodaan kriisitietoisuutta ja lietsotaan pelkoa – pitää pystyä tekemään. Pitää pystyä tekemään oikeita ratkaisuja. Nyt  hallitukselta kuullut toimet ovat omiaan lisäämään työttömyyttä, kuristamaan kotimaista kulutusta ja ostovoimaa, sekä heikentämään tuotekehityspanostusta. Huonoa hallitustyötä on tässä taloustilanteessa myydä valtion tuottavinta omaisuutta, vaikka sitten tarkoituksena onkin rahoittaa kärkihankepanostuksia. Eikö oppi ole mennyt fosfaattivarannonmyyjien ja Espoon energian ”onnistuneiden kauppojen” myötä perille?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Mielipiteitä on monia. Esimerkiksi suomalainen MIT:n taloustieteen professori Holmström pitää elvytystä huonona vaihtoehtona. Se nostaa kotimaisen työn kustannuksia ja haittaa näin vientiä.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Niin, tässä tilanteessa en osaa oikein pelätä tätä ja Suomen talouden ylikuumenemista. Kyllä vaara on syväjäätyminen, jos ei elvytetä.

Ja ei, se, että valtiontalous velkaantuu, ei sellaisenaan ole elvyttämistä. Elvyttämistä on se, että esimerkiksi esittämäni kaltaisia muutenkin välttämättömiä toimia pannaan liikkeelle.

Pekka Pylkkönen

Ei kai siinä tarvitse puhua ylikuumenemisesta. Ihan vain siitä että jos kustannustaso on nyt liian korkea vientiin niin elvytys nostaa sitä entisestään. Että vaikutukset saattaisivat olla melko surkeat.

Esimerkiksi mainitsemiesi hankkeiden hyvä puoli olisi tietysti työttömyyden helpottaminen.

Ehkä näiden kombinaatiota voisi kokeilla. Palkkojen ja etuuksien alennukset yhdistettynä laajempaan julkiseen investointiohjelmaan.

Toisaalta vientialojen kustannuksia voitaisiin laskea ja samalla helpottaa kotimaista työttömyyttä.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen Vastaus kommenttiin #3

En ole Holmströmiäni tuolta osin lukenut,mutta en ymmärrä, mikä tuossa nostaa kustannustasoa. Ja vielä, Suomen ongelma on enemmän se, että ei ole vietävää, jota TÄSSÄ TILANTEESSA voisi viedä (investointiviennin aika tulee vielä), kun kulutustavara ja -elektroniikka vietävää ei ole. Voisiko Nokia alkaa taas valmistaa ja suunnitella puhelimia.

Eli ongelmaa Suomessa ei korjata Sipilän leikkaus/tuottavuusloikalla. Sillä tapetaan kotimarkinatkin. Ja on se sentään puolet bkt:stä

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Kun buustaat taloutta ylimääräisellä velkarahalla, kiihdytät inflaatiota ja palkkavaatimusten nousua. Jos tuottavuus ei kasva, työn kustannukset per tuotanto kasvaa. Kotimainen tuotanto kärsii tässä voimakkaimmin. Suomalaisilla on kyllä enemmän rahaa käytössä mutta kotimaiset tuotteet ovat sekä meillä että viennissä entistä kalliimpia suhteessa tuontiin. Tämä ohjaa kulutusta yhä enemmän tuontituotteisiin.

Meillä on kyllä vietävää ja paljon. Toki jos vientirepertuaari ei uudistu, joudumme viennin arvoa ylläpitääksemme laskemaan kustannuksia joka vuosi tästä ikuisuuteen.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Nyt on menty ja mennään ehkä eteenkin päin useampi vuosi nollakorotuslinjalla, käytännössä jopa palkkoja alentaen.Tämä voi parantaa kilpailukykyä vähitellen, kun kilpailijamaissa palkat nousevat hiukan enemmän.

Se, toimiiko tämä tai onko sisäinen devalvaatio toiminut missään milloinkaan, on toinen kysymys. Mielestäni ei ole.

Siksi esittäisin elvytystä mm. tavoilla, jotka kirjoituksessani kuvasin.

Parempia ehdotuksia haluaisin toki kuulla, jos joku osaa niitä antaa

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkkarilla palkkapotti on kasvanut v. 2007 lähtien 24 % n. 6 miljardilla eurolla, kun puolestaan sitä rahoittavalla yksityissektorilla palkkasumma on kasvanut vain 7 % samaan aikaan ( Eurostat ). Käytännössä Suomessa on " elvytetty " julkkarin kautta ja varsin huonoin tuloksin.

Suomeen kaivattaisiin kipeästi yksityisrahoitteisia työpaikkoja, mutta ongelmana on kannattavuus ja niukkuus pääomista. Pienten tuotannollisten kasvavien yritysten on järkevämpää aloittaa toimintansa Virossa, jota voidaan perustella monin eri seikoin.

Kaikenlainen höpötys hallituksen tekemisista tai tekemättä jättämisistä on epäoleellista, vaan kohtalon kysymyksenä on : Mistä Suomeen uusia yksityirahoitteisia työpaikkoja ?

Kreikan tie on 100 % varma, mikäli tämä ei onnistu.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Sitä se teettää, kun eurojunaan könyävät poliitikot yrittävät päättää vääristä asioista, eli sotkeutuvat työmarkkinaneuvotteluihin. Kansan edun vastaista politiikkaa siihen vielä hetki päälle, ja vara-apulais-pääkomissaarin paikka napsahtaa kuin napsahtaakin meidän Jyrkille.

Tiedät, miten Kekkonen suurelta osin teollisti Suomen? Ei olisi mitään pahaa, jos julkisia investointeja osattaisiin tehdä.

Mutta olen samaa mieltä Lauri Kiiski, kyllä Suomessa olisi tarpeen myös yksityisen sektorin luomat innovaatiot, tuotteet ja ne TYÖPAIKAT. Eri mieltä olen siitä, ettäkö hallituksen (toivottavasti oikeat) toimet olisivat epäoleellisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

"Tiedät, miten Kekkonen suurelta osin teollisti Suomen." Tiedän ainakin sen, että kekkoslainen totalitarismi on nostamassa maassa päätään. Kuvaava on päivän Hesarin pääkirjoituksen viimeinen lause: "Muuten työnantajat voivat sanoa, että sairaanhoitaja tai kaupan myyjä menettää osan sunnuntaikorvauksistaan, koska metallimies ei suostu tinkimään lomapalkan korotuksestaan."

Taloudessa hyviä ideoita syntyy vain ihmisten oman vapaan harkinnan tuloksena. Lakien säätäminen ja keskitetty "sopiminen" eivät tuota mitään.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen Vastaus kommenttiin #17

Kekkonen oli varmasti itsekäs vallankäyttäjä. Hän oli häikäilemätön. Mutta hänen häikäilemättömätkin peliliikkeensä tähtäsivät Suomen parhaaksi.

Jotenkin en osaa nähdä samaa Suomen edun ajamista esimerkiksi Kataisen häikäilemättömyydessä ja Euro-kyöstilän huipulle pyrkimisessä ja pääsemisessä, jos vara-apulais-piippuhylly-pääkomissaarius runsaine etuineen Eurolandian huipuksi lasketaan. Enkä myöskään esim. Stubbia osaa nähdä ajamassa isänmaan etua,kyllä koko tähänastinen näyttö minulle kertoo lähinnä oman ecun ajamisesta.

Lakien säätäminen tuo paljon hyvää, jos niin halutaan - esim. vaikka eurosäädösten rekkamonstereiden kieltäminen meillä (tiestömme ei niitä kestä.

Yhdessä sopiminen, se "keskitetysti sopiminen" on tuonut meille vuosikymmenten saatossa paljon hyvää, toisi nykyoloihinkin, jos sille halutaan antaa mahdollisuus. Eri asia on, että Suomi uitettiin tähän EUROstoliitto-helvettiin ilman kansan suostumusta ja nyt ollaa niin pahassa paikassa, että eivät päättäjät edes tiedä, miten rimpuilla kuiville.

Nyt SSS-hallitus yrittää sopimisvapautta rajoittamalla halliten, kuuntelematta, pakottaa. Se ei suomalaisille sovi. Sitä paitsi lääkkeet ovat osittain vääriä.

Hallitukselle iso tunnustus siitä, että nyt kuitenkin edes yritetään jotakin. Kataisen/Stubbin hallituskaudella odotettiin vaan euro-viran tipahtamista omalle kohdalle. Ja osa pakeni sinne äänestäjiensä tuella eurovaaleissa..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

"Tiedät, miten Kekkonen suurelta osin teollisti Suomen." Tiedän ainakin sen, että kekkoslainen totalitarismi on nostamassa maassa päätään. Kuvaava on päivän Hesarin pääkirjoituksen viimeinen lause: "Muuten työnantajat voivat sanoa, että sairaanhoitaja tai kaupan myyjä menettää osan sunnuntaikorvauksistaan, koska metallimies ei suostu tinkimään lomapalkan korotuksestaan."

Taloudessa hyviä ideoita syntyy vain ihmisten oman vapaan harkinnan tuloksena. Lakien säätäminen ja keskitetty "sopiminen" eivät tuota mitään.

Pekka Pylkkönen

Devalvaatiota on käytetty iät ja ajat kompensoimaan työmarkkinoiden joustamattomuutta. Sisäinen devalvaatio voidaan toteuttaa siten että sen vaikutukset ovat täsmälleen samat kuin valuuttadevalvaation.

Esimerkiksi nostamalla ALVia ja alentamalla vastaavasti tuotannon verotusta, kuten työn sivukuluja. Tätä ehdotti juuri myös SAK:n talousjehu.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Petteri Hiienkoski valottaa Sipilän virheessä toista näkökulmaa, vääristelyä ja synkistelyä.

Nyt olisi aikaa tukea ja edistää varovaista kasvua, ei tukahduttaa sitä väärillä lääkkeillä. Sis.devalvaatio Sipilän tapaan nimittäin alkuun nostaisi työttömyyttä kymmenillä tuhansilla. Tullemme näkemään.

Raju miinusmerkki ostovoimaan ja työttömyys kasvaa.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Sipilän vääristä lääkkeistä pahimmasta on kirjoittanut hyvin Juhani Huopainen,

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202735-...

Jukka Nieminen

Eihän tää ny niin monimutkaista ole. Vastassa on vain suurin piirtein kaikki talousanalyytikot ja -asiantuntijat jotka vetoavat jo tunnettuihin ja koeteltuihin talousoppeihin ja laskelmiin. Myös suuret kansainväliset talousnerot komppaavat tätä. Yhdessä he sanovat että kaikki leikkaukset ovat varmuudella tehottomia ja luultavimmin haitallisia. Toisella puolen vaakaa on sitten pääministerimme perisuomalainen umpiluinen junttius puskea läpi realiteeteista välittämättä.

Pekka Pylkkönen

Ja kun kansainvälisesti menestynein taloustieteen proffamme sanoo ei elvytykselle niin sinä suljet korvasi?

Edelleen, kaikki talouskriiseistä selviytyneet maat ovat tehneet rajuja leikkauksia. Toki ne ovat tehneet muutakin, mutta leikkaukset ja työmarkkinoiden joustojen lisääminen ovat niitä yhdistävä tekijä.

Ruotsin ja Saksan mallista voidaan kiistellä. Ruotsi teki leikkauksia sosiaaliturvaan ja käytti säästyneet rahat veronalennuksiin. Työllisyys parani välittömästi ja veto maksoi itsensä takaisin. Saksa teki työmarkkinauudistukset jo aikaa sitten ja loi sosiaaliturvalla täydennetyn matalapalkkakulttuurin vaikeammin työllistyville. Toimi. Selvästi ne ovat leikkauksia sosiaaliturvan ja työehtojen suhteen mutta ne kompensoitiin tavoilla jotka saivat ihmiset siirtymään töihin ja perustamaan yrityksiä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkinen velkaantuminen JÄRKEVIIN investointeihin on varmasti keltä tahansa kysyttynä aivan OK, mutta syömävelka pelkästään kulutukseen on tyhmää ja vastuutonta ja pois lapsiemme ja heidän lastensa elämänlaaadusta.

http://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-conten...

Suomen julkinen velka on kasvanut vuodesta 2008 66 miljardia euroa.

Mitä tuolla 66 miljardilla eurolla on saatu aikaan ja mihin rahoja on investoitu ?

Julkinen alijäämä on todellisuudessa 4,5 %, mikäli mukaan ei lasketa poikkeuksellisesti Suomessa käytettyjä eläkevaroja.

http://ek.fi/mita-teemme/talous/julkinen-talous/ju...

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

§15

Järkeviin investointeihin olisin Laurin tavoin taipuvainen, isosti, kotimaisella työllä. Mutta sitäkään varten en hyväksy 6-8 % vuosituottoa tuovien valtionomistusten myyntiä, kun valtio saa 0,2 prosentin korolla lainaa...

Mutta mistä alijäämä tulee ja miten se on kertynyt?

Tutkailkaapas annettuja veroallennuksia ja työeläkemaksualennuksia isoille yrityksille... Veronkiertoakaan hallitus ei lähde suitsimaan, pikemminkin leikkaa niiden rikostutkinnasta ja laaatii lainsäädäntöä talousrikoksista armahtamisista. Eli kyllä valittu linja on kova ja kylmä ja laskelmoiva.

Kauniin pehmeästi Sipilä puhui. Paskaa.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Ja nyt kun miettii, minkälainen puliveivaus on tuo lastensairaala... ja keiden työtä, ei enää ihmettele, ettei veronkierrosta tai talousrikollisuudesta ollut sanaakaan "Sipilän iltasadussa"

https://suulas.wordpress.com/2015/09/18/lastensair...

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Ja kun suurin ongelma on tämä... Mutta jos se on kerta kaikkiaan mahdoton korjata (toteuttaa irtautuminen eurosta)...

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nobelisti-euroer...

Toimituksen poiminnat